Oregano jako przyprawę można stosować w formie świeżej lub suszonej. W obu formach jest źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwko wolnym rodnikom odpowiedzialnym za nowotwory oraz choroby serca. Warto wiedzieć, że jedna łyżeczka suszonego oregano stanowi 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, natomiast olejek z oregano jest skondensowanym źródłem dwóch przeciwutleniaczy (karwakrolu i tymolu) działających antyrakowo.
Związki zawarte w oregano mogą też wiążać się z innymi związakami działającymi antybakteryjnie i wspomagającymi zwalczanie bakterii norowirusów (nudności, biegunka) , Escherichia coli (E.coli: zatrucia pokarmowe, biegunki, nudności,a nawet zapalenie opon mózgowych, sepsa) oraz Pseudomonas aeruginosa (powodującą sepsę).
Działanie oregano jest zbliżone do działania innych roślin takich jak: szałwia, tymianek czy majeranek.