Buraki świetnie zdają egzamin jako lekki, naturalny środek przeczyszczający. Dzięki zawartości dużych ilości azotanów, działają uspokajająco, posiadając zdolność łagodzenia presji przez co są najskuteczniejszym lekarstwem na nadciśnienie. Wg badań sok z buraków nie tylko zmniejsza ciśnienie, ale także uelastycznia naczynia i osłabia komponent zapalny przez co hamuje rozwój nadciśnienia i miażdżycę tętnic.
Udowodnione jest też, że sok z buraków zwiększa aktywność fizyczną i poprawia wyniki sportowe oraz chroni przed demencją starczą (otępieniem). W elastycznych naczyniach lepiej płynęła krew, wytrzymałość mięśniowa i wydajność organizmu wzrastała, a zapotrzebowanie mięśni na tlen spadało. Wszystko dzięki powstającemu w organiźmie tlenkowi azotu, jako efektowi rozpadu azotanów z buraków.
Buraki zawdzięczają swój kolor dwum barwnikom, betainie i betaninie, które mają bardzo pro-zdrowotne właściwości. Okazało się, że są to najsilniejsze antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, szkodliwe dla ludzkiego organizmu, powodujące m.in starzenie, miażdżycę czy raka. Betanina, obecna w jelicie grubym, zapobiega rozwojowi raka jelita grubego, a betaina neutralizuje toksyny obecne w naszym ciele.
Należy pamiętać, że barwniki zawarte w burakach także wpływają na zabarwienie moczu czy kału co czasem może u niektórych osób wywoływać złe skojarzenia.
Kolejnym złotym środkiem zawartym w soku z buraków jest jedna z najrzadszych i najważniejszych witamin – kwas foliowy. Jego brak w kobiecym ciele podczas poczęcia i ciąży może grozić poważnymi wadami rozwojowymi płodu.
Optymalna dawka soku z czerwonych buraków (surowych) to 250-500 ml / dobę w 1-2 dawkach.