Yerba mate to herbata wytwarzana z wysuszonych liści oraz patyczków ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Oprócz wyrazistego smaku napar z yerba mate obfituje w witaminy, aminokwasy i polifenole. Te związki roślinne w wyraźny sposób mogą poprawić stan Twojego zdrowia.
Wciąż pojawiają się nowe doniesienia na temat właściwości zdrowotnych yerba mate. Niektóre badania sugerują, że regularne picie naparu może poprawić stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki innych badań dowodzą z kolei, że picie yerba mate może przeciwdziałać negatywnym skutkom otyłości.
Właściwości zdrowotne związane z kofeiną
Filiżanka yerba mate o pojemności 150 ml zawiera średnio 78 mg kofeiny. Sprawia to, że yerba mate ma podobne właściwości pobudzające co kawa. Może poprawiać nastrój i dodawać energii, ale oferuje też inne korzyści. Liczne badania wykazały, że kofeina pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie. Może zapobiegać występowaniu niektórych nowotworów, m.in. rakowi prostaty, jelita grubego oraz piersi. Osoby spożywające kofeinę posiadają także niższe ryzyko chorób serca, choroby Parkinsona, demencji, choroby Alzheimera oraz cukrzycy typu 2.
Niższa waga
Według analizy badawczej, którą przeprowadzono w 2011 roku, yerba mate zawiera specyficzny rodzaj bakterii, która zmienia sposób trawienia tłuszczu przez organizm. Tzw. actinobakteria wspiera działania odchudzające. Badania na zwierzętach wykazały, że wypijanie naparu z yerba mate zmienia metabolizowanie tłuszczów. U gryzoni spadł również poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz glukozy we krwi. Dodatkowe badania przeprowadzone w 2013 roku udowodniły, że ekstrakt z yerba mate zmniejszał związane z otyłością stany zapalne występujące w organizmach szczurów.
Przeciwutleniacze
Yerba mate, podobnie jak wiele innych produktów roślinnych, zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy. Zawarte w niej substancje chemiczne mogą neutralizować wolne rodniki, niwelując stres oksydacyjny. W efekcie minimalizowanych jest wiele chorób związanych z przedwczesnym starzeniem, m.in. nowotwory oraz choroby serca.
Zdrowie kości
Osteoporoza stanowi przyczynę wielu złamań kości u osób powyżej 65 roku życia. W badaniu z 2012 roku dowiedziono, że kobiety, które przez 4 lata regularnie piły yerba mate, doświadczyły znacznie mniejszego spadku gęstości kości. Skorelowano to z niższym ryzykiem osteoporozy oraz rzadziej doświadczanymi złamaniami.
Ryzyko i skutki uboczne
Chociaż kofeina zawarta w yerba mate posiada szereg właściwości zdrowotnych, może ona powodować także pewne działania niepożądane. Należy do nich przede wszystkim: podwyższone ryzyko poronienia, nadciśnienie lub zaburzenia rytmu serca u osób posiadających choroby serca. Badanie z 2010 roku wykazało wzrost zachorowań na raka przełyku i jamy ustnej u osób, które często piły yerba mate. Autorzy badania ostrzegają jednak, że nie ustalono ostatecznie, czy przyczyną była sama herbata, czy też regularne picie gorącego płynu.
Jak przygotować napar?
Do zaparzenia filiżanki wykorzystaj 2-3 łyżeczki suszu, zalewając go wodą o temperaturze do 85 stopni Celsjusza. Pozwól naparowi ostygnąć do optymalnej dla picia temperatury. Ponieważ yerba mate ma specyficzny, gorzki smak, możesz spróbować wypić ją z odrobiną cukru, miodu lub syropu z agawy. Do picia yerba mate najlepiej jest wykorzystywać specjalne naczynie, a także metalową rurkę (bombillę), która pozwala na wypijanie samego naparu bez fusów.
Źródło: https://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/dlaczego-warto-pic-yerba-mate