Czosnek jest znany medycynie już od 3000 lat. Podczas I wojny światowej sok z czosnku był wykorzystywany jako środek do odkarzania i leczenia ran. Jest także idealnym środkiem wspomagającym pracę jelit, łagodzącym podrażnienia układu pokarmowego. Czosnek jest także dobry na zaparcia, biegunki oraz zapalenie jelita grubego, hamuje także rozwój komórek rakowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy, raka żołądka, raka przełyku oraz raka piersi.
Czosnek zawiera allicynę, która rozszerza naczynia krwionośne przez co zmniejsza ciśnienie krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów żylnych. Dodatkowo czosnek zawiera składniki takie jak selen, kwercetyna oraz witamina C posiadające właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz antybiotyczne. Doskonale nadaje się do leczenia infekcji oczu oraz uszu (w postaci wywaru). Maści na bazie czosnku są też stosowane jako środek zwalczający trądzik oraz inne wypryski skórne.
Czosnek przyjmowany w postaci surowej jest środkiem zwalczającym przyziębienie oraz kaszel. Poprawia także libido u obu pci.