Grzańce

Przepisy na grzańce.

  • WINO GRZANE Z PRZYPRAWAMI
    2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
    2-5 goździków
    mały kawałek cynamonu
    4-6 dag cukru
    Część wina gotować przez 1 minutę z przyprawami pod przykryciem. Następnie przecedzić i posłodzić. Dodać pozostałe wino podgrzane. Przelać do szklanego lub porcelanowego dzbanka i rozlewać do ogrzanych wysokich szklaneczek.
  • PIWO GRZANE Z PRZYPRAWAMI
    2 szklanki jasnego piwa
    kawałek cynamonu
    3-5 goździków
    skórka pomarańczowa w syropie
    cukier do smaku
    Część piwa wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki i skórkę pomarańczową. Szczelnie przykryć i gotować 1-2 minut. Gorący płyn odcedzić, posłodzić i wymieszać z pozostałym podgrzanym piwem. Napój przelać do dzbanka i rozlewać do szklanek.
  • PONCZ
    1 szklanka  wina białego
    1/2 szklanki wina czerwonego
    0,5 dag herbaty
    cytryna
    cukier do smaku
    Zaparzyć herbatę wrzącą wodą (pół szklanki). Cytrynę umyć, otrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Wino białe i czerwone połączyć z naparem herbaty, dodać sok i skórkę z cytryny. Posłodzić do smaku, wymieszać i podgrzać pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Gorący poncz podawać w ogrzanych szklaneczkach.
  • GROG
    1,5 szklanki rumu
    5 szklanek mocnej herbaty
    1/2 cytryny
    3 łyżeczki cukru
    Mocną herbatę z dodatkiem rumu i cukru oraz plasterków cytryny zagotować i rozlewać do szklanek. Podawać gorący.