Przepisy na grzańce.
- WINO GRZANE Z PRZYPRAWAMI
2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
2-5 goździków
mały kawałek cynamonu
4-6 dag cukru
Część wina gotować przez 1 minutę z przyprawami pod przykryciem. Następnie przecedzić i posłodzić. Dodać pozostałe wino podgrzane. Przelać do szklanego lub porcelanowego dzbanka i rozlewać do ogrzanych wysokich szklaneczek. - PIWO GRZANE Z PRZYPRAWAMI
2 szklanki jasnego piwa
kawałek cynamonu
3-5 goździków
skórka pomarańczowa w syropie
cukier do smaku
Część piwa wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki i skórkę pomarańczową. Szczelnie przykryć i gotować 1-2 minut. Gorący płyn odcedzić, posłodzić i wymieszać z pozostałym podgrzanym piwem. Napój przelać do dzbanka i rozlewać do szklanek. - PONCZ
1 szklanka wina białego
1/2 szklanki wina czerwonego
0,5 dag herbaty
cytryna
cukier do smaku
Zaparzyć herbatę wrzącą wodą (pół szklanki). Cytrynę umyć, otrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok. Wino białe i czerwone połączyć z naparem herbaty, dodać sok i skórkę z cytryny. Posłodzić do smaku, wymieszać i podgrzać pod przykryciem, nie doprowadzając do wrzenia. Gorący poncz podawać w ogrzanych szklaneczkach. - GROG
1,5 szklanki rumu
5 szklanek mocnej herbaty
1/2 cytryny
3 łyżeczki cukru
Mocną herbatę z dodatkiem rumu i cukru oraz plasterków cytryny zagotować i rozlewać do szklanek. Podawać gorący.