Wino z jabłek

Przepis na domowe wino z jabłek.
Składniki:

  • Jabłka dojrzałe, aromatyczne (część z czerwoną skórką)
  • cukier
  • drożdże winne
  • dodatkowo można dodać składniki wymienione w pkt 13.
  1. Jabłka umyć, oczyścić z ogonków oraz resztek okwiatu i przepuścić przez sokowirówkę. Powstały sok zebrać w naczyniu.
  2. Wytłoczyny, które pozostały w sokowirówce zalać wodą (ok. 20% wody w stosunku do wagi jabłek) i pozostawić na kilka godzin.
  3. Wycisnąć sok z wytłoczyn przez ściereczkę ręką lub między dwiema deseczkami.
  4. Połączyć sok z płynem odciśniętym z wytłoczyn i dodać cukier w ilości 150g / 1 litr.
  5. Dodać ożywione drożdże winne (wg instrukcji na opakowaniu).
  6. Wlać całość do gąsiora, napełniając go do 3/4 wysokości, wylot osłonić płótnem i postawić w ciepłym miejscu.
  7. Po tygodniu założyć na wylot szyjki czop z waty lub korek z rurką fermentacyjną napełniony wodą.
  8. Po 5-6 tygodniach wino należy ściągnąć gumową rurką znad wytworzonego osadu, mimo że nie jest jeszcze klarowne.
  9. Balon umyć i ponownie napełnić ściągniętym winem, założyć czop z waty lub rurkę fermentacyjną.
  10. jeśli wino ma być mocniejsze, można dodać syropu z cukru i bardzo małej ilości wody (100g / 1 l wina). W dalszym ciągu wino należy trzymać w ciepłym miejscu.
  11. Po 3-4 miesiącach ściąga się je do butelek, szczelnie korkuje oraz lakuje i przechowuje w chłodnym, ciemnym miejscu (np. w piwnicy).
  12. Wino można pić już po 1/2 roku, ale najlepsze jest po 4-5 latach.
  13. Do jabłek w sokowirówce można dorzucić trochę jarzębiny, dzikich jabłek, rajskich jabłuszek lub ulęgałek (nie ulęgniętych).