Przepis na domowe wino z jabłek.
Składniki:
- Jabłka dojrzałe, aromatyczne (część z czerwoną skórką)
- cukier
- drożdże winne
- dodatkowo można dodać składniki wymienione w pkt 13.
- Jabłka umyć, oczyścić z ogonków oraz resztek okwiatu i przepuścić przez sokowirówkę. Powstały sok zebrać w naczyniu.
- Wytłoczyny, które pozostały w sokowirówce zalać wodą (ok. 20% wody w stosunku do wagi jabłek) i pozostawić na kilka godzin.
- Wycisnąć sok z wytłoczyn przez ściereczkę ręką lub między dwiema deseczkami.
- Połączyć sok z płynem odciśniętym z wytłoczyn i dodać cukier w ilości 150g / 1 litr.
- Dodać ożywione drożdże winne (wg instrukcji na opakowaniu).
- Wlać całość do gąsiora, napełniając go do 3/4 wysokości, wylot osłonić płótnem i postawić w ciepłym miejscu.
- Po tygodniu założyć na wylot szyjki czop z waty lub korek z rurką fermentacyjną napełniony wodą.
- Po 5-6 tygodniach wino należy ściągnąć gumową rurką znad wytworzonego osadu, mimo że nie jest jeszcze klarowne.
- Balon umyć i ponownie napełnić ściągniętym winem, założyć czop z waty lub rurkę fermentacyjną.
- jeśli wino ma być mocniejsze, można dodać syropu z cukru i bardzo małej ilości wody (100g / 1 l wina). W dalszym ciągu wino należy trzymać w ciepłym miejscu.
- Po 3-4 miesiącach ściąga się je do butelek, szczelnie korkuje oraz lakuje i przechowuje w chłodnym, ciemnym miejscu (np. w piwnicy).
- Wino można pić już po 1/2 roku, ale najlepsze jest po 4-5 latach.
- Do jabłek w sokowirówce można dorzucić trochę jarzębiny, dzikich jabłek, rajskich jabłuszek lub ulęgałek (nie ulęgniętych).