Kapsaicyna, bioaktywny związek roślinny, występujący m.in w papryczkach chili, nadający im ostry smak to także lek na wiele schorzeń. Związek ten charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi oraz antyrakowymi.
Zalety wypływające ze spożywania papryczek chili:
- idealne w zapobieganiu oraz leczeniu chorób zapalnych;
- hamują wzrost komórek rakowych prostaty (wg czasopisma Future Oncology);
- działają przeciwbólowo;
- wpływają na zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej przez co wspomagają odchudzanie oraz zmniejszają poziom cholesterolu we krwi;
- stymulują produkcję endorfin w organiźmie, przez co poprawiają samopoczucie;
- zawierają dużą ilość beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A – niezbędną do utrzymania w zdrowiu błon śluzowych. Błony śluzowe z kolei chronią organizm przed różnego rodzaju wirusami;
- są bogate w witaminę C, niezbędną w walce z różnego rodzaju infekcjami;
- wspomagają stabilizowanie poziomu cukru we krwi u osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą;
- dzięki związkom bateriobójczym wspomagają walkę z przewlekłymi infekcjami zatok, a doraźnie udrożniają zatkany nos.
Więcej na temat kapsaicyna można przeczytać w Biuletynie Wydziału Farmakologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dostępnego w formacie PDF tutaj.