Kapsaicyna z ostrych papryczek dobra dla zdrowia

Kapsaicyna, bioaktywny związek roślinny, występujący m.in w papryczkach chili, nadający im ostry smak to także lek na wiele schorzeń. Związek ten charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi oraz antyrakowymi.

Zalety wypływające ze spożywania papryczek chili:

  • idealne w zapobieganiu oraz leczeniu chorób zapalnych;
  • hamują wzrost komórek rakowych prostaty (wg czasopisma Future Oncology);
  • działają przeciwbólowo;
  • wpływają na zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej przez co wspomagają odchudzanie oraz zmniejszają poziom cholesterolu we krwi;
  • stymulują produkcję endorfin w organiźmie, przez co poprawiają samopoczucie;
  • zawierają dużą ilość beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A – niezbędną do utrzymania w zdrowiu błon śluzowych. Błony śluzowe z kolei chronią organizm przed różnego rodzaju wirusami;
  • są bogate w witaminę C, niezbędną w walce z różnego rodzaju infekcjami;
  • wspomagają stabilizowanie poziomu cukru we krwi u osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą;
  • dzięki związkom bateriobójczym wspomagają walkę z przewlekłymi infekcjami zatok, a doraźnie udrożniają zatkany nos.

Więcej na temat kapsaicyna można przeczytać w Biuletynie Wydziału Farmakologicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego dostępnego w formacie PDF tutaj.