Istnieje wiele rodzajów miodów od jednokwiatowych, poprzez wielokwiatowe aż do miodu spadziowego. Miody różnią się między sobą właściwościami i stosowaniem. Miód spadziowy dobry jest na żołądek i układ pokarmowy, lipowy służy głównie do leczenia górnych dróg oddechowych, wielokwiatowy pomaga w zwalaczniu przeziębień. Jednak jak wynika z przeprowadzonych wielu badań laboratoryjnych i ograniczonych badań klinicznych miód ma właściwości antybiotyczne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Miód dzięki wysokiemu stężeniu cukru, które wywiera działanie osmotyczne, wysysając wodę z komórek bakteryjnych, powodując ich odwodnienie i śmierć. Hamuje tworzenie się tzw. biofilmu, czyli błony biologicznej bakterii, która po części odpowiada za jej wysoką odporność na czynniki bakteriobójcze . Ten naturalny antybiotyk zakłóca sposób porozumiewania się między patogenami, tzw. quorum sensing, który odbywa się za pomocą związków chemicznych. Dzięki temu, bakterie stają się mniej złośliwe i bardziej podatne na konwencjonalne antybiotyki. Różne rodzaje przeciwutleniaczy, w przeciwieństwie do sztucznych antybiotyków nie atakują procesów rozwojowych bakterii, przez co nie rozwijają one swojej odporności.