Alkohol w naszym organiźmie jest rozkładany na aldehyd octowy, a dalej na octan, który jest wydalany. Najbardziej niebezpiecznym związkiem jest aldehyd octowy, który wpływa za tworzenie wiązań poprzecznych w DNA, których wynikiem jest zepsucie kodu DNA komórek, czyli rak. Wino czerwone zawiera substancję „resweratrol”, który niszczy komórki z najbardziej uszkodzonym DNA. Substancja ta występuje w dużych ilościach w skórkach czerwonych winogron, dlatego tylko wina czerwone i głównie wytrawne będą zawierać go dużo.
Robert Sclafani – profesor biochemii i genetyki molekularnej w Uniwersytetu w Kolorado powiedział: „Alkohol bombarduje nasze geny. Nasze ciało ma sposoby na naprawę tych uszkodzeń. Jednak przy wystarczająco dużej ilości alkoholu część tych uszkodzeń może nie zostać naprawiona. Resweratrol usuwa komórki z uszkodzonym DNA, dlatego nie może on powodować nowotworów. Alkohol uszkadza komórki, a resweratrol je naprawia. Im więcej pijesz, tym więcej uszkodzeń DNA się gromadzi w twoich komórkach, oraz wzrasta prawdopodobieństwo, że jedna z nich może nagromadzić takie uszkodzenia DNA, które spowodują rozwój nowotworu. Resweratrol wyłapuje te komórki z największymi uszkodzeniami DNA – te, z których z największym prawdopodobieństwem może rozwinąć się nowotwór”.